Datatrends i ejendomsbranchen

I dette indlæg kommer jeg til at gennemgå nogle af de nye trends, som vi ser inden for dataanvendelse hos ejendomsselskaber. 

Mange af dem er i sagens natur relativt avancerede usecases. Inden du læser videre, er der derfor en pointe, som er vigtig for mig at understrege: Ethvert ejendomsselskab bør lave det grundlæggende data-grundarbejde, før man går videre med mere avancerede cases. For uden grundlaget er det vanskeligt at få værdien ud af indsatsen. Både fordi organisationen sandsynligvis ikke er kulturelt og teknisk moden, men også fordi (næsten) alle avancerede use cases kræver underliggende højkvalitetsdata. Det er her at dataplatforme kommer ind i billedet. 

I det sidste indlæg snakkede jeg om mulighederne for at anvende data til at få styr på de basale forretningsgange og få overblikket med solid og kvalitetssikret data.

Læs indlægget her:

Fire trends

Når det er sagt, er det alligevel spændende at se på nogle af de nye steder hvor data skaber værdi på nye og spændende måder i ejendomsbranchen. Nedenfor har jeg samlet nogle af dem som jeg ser som de mest fremtrædende: 

ESG Data

ESG (Environmental, Social, and Governance)-data bliver vigtigere og vigtigere inden for ejendomsbranchen. Det gælder både i forbindelse med nybyggeri og renovering af den eksisterende portefølje. ESG-data giver indsigt i en ejendoms energieffektivitet, CO2-aftryk, blandt andet ved at kunne følge alle byggematerialers rejse fra den rå naturressource til, at det sidder i bygningen. Ejendomsselskaber udnytter ESG-data til at vurdere risici og muligheder ift. investeringer, træffe mere bæredygtige beslutninger og imødekomme den stigende efterspørgsel efter miljømæssige og socialt ansvarlige ejendomme. 

Derudover stiger kravene til ESG rapportering også betydeligt i disse år. Dermed er det ikke kun et valg, men også et krav, som virksomheder dog alligevel kan vælg at udnytte til deres fordel. 

Åben data

Åben data om salgstransaktioner, markedsudviklinger, geografisk og vejrdata er nu tilgængelige i åbne offentlige databaser (særligt i Danmark). Dette gør det muligt for ejendomsselskaber at træffe informerede beslutninger baseret på markedsdata i realtid, hvilket fører til bedre investeringsbeslutninger. Alt denne information er tilgængelig og gratis, men typisk også vanskelig at konvertere til værdi. Forskellige online platforme (fx Resights) har gjort det til deres forretning at samle og kuratere denne information for at skabe værdi af den.

Det interessante ved denne trend er, at den faktisk ikke er afhængig af dine interne data. Den kan anvendes uafhængigt af den interne data, og kan derfor virke som en nem måde at komme i gang med at være datadrevet. Når det er sagt, stiger værdien af den eksterne åbne data markant, når den kombineres med den interne data – gerne på det mest granulære niveau.

Internet of Things (IoT) og Smart Homes

Internet of Things (IoT) har fundet vej til ejendomsbranchen gennem konceptet med “smarte hjem”. IoT-enheder som intelligente termostater, sikkerhedssystemer og energistyringsløsninger er nu integreret i mange moderne hjem. Disse enheder genererer data, der kan bruges til at optimere energiforbruget, forbedre sikkerheden og øge forholdene i et ejendomsselskabs portefølje generelt. Hvis ejendomsselskaber formår at indsamle og udnytte IoT-data til bedre at forstå behov og præferencer hos deres nuværende og fremtidige lejere, vil de kunne både skabe en mere skræddersyet og behagelig oplevelse for deres beboere og optimere drifts- og vedligeholdelsesomkostninger.

Predictive Analytics og AI

Det er næsten uundgåeligt, ikke? Den skal selvfølgelig med, selvom det samme nok kan siges om næsten alle brancher. Men hvis man som ejendomsselskab arbejder seriøst og fokuseret med data tilgængelig inden for ejendomsbranchen, genererer man rigtig store mængder data. Ved at analysere de store mængder af data kan I få værdifulde indsigter i markedstendenser, ejendomsværdier og lejeres præferencer.

Predictive analytics-værktøjer hjælper med at forudsige fremtidige markedsforhold og identificere investeringsmuligheder. Machine learning og kunstig intelligens bliver desuden brugt til at automatisere forskellige ejendomsprocesser. Alt fra  lejerhenvendelser til dagligdags rutiner for asset managers, ejendomsadministratorer osv.  Det kan bruges til at identificere mønstre, forudsige markedstendenser og endda anbefale personlige forslag til ejendomsinvestorer. AI-drevne chatbots er også blevet populære ved at give øjeblikkelige svar på kundeforespørgsler og hjælpe med ejendomssøgninger.

 

 

Nu gentager jeg mig selv

Brugen af data inden for ejendomsbranchen er stadig under udvikling, og disse trends er kun begyndelsen. At omfavne disse data trends, herunder åbne data og IoT, vil være afgørende for at forblive konkurrencedygtig på det konkurrenceprægede ejendomsmarked. 

Jeg håber at denne korte gennemgang kan give noget inspiration til hvilke muligheder data kan give – når man har styr på det fundamentale dataarbejde 🙂

Mvh. Mikkel 

Relateret Posts

Kommerciel
Mikkel Skjoldager

Får I nok ud af EG Bolig?

Hvis I bruger EG-bolig i jeres boligadministration, er dette indlægget for dig. Særligt hvis du sidder med et ønske om at bruge jeres data til

Læs mere
Teknisk
Mikkel Skjoldager

Et styk data mesh, tak!

I vores snakke støder vi nogle gange på spørgsmål om data mesh, som en moderne dataarkitektur til håndtering af data i komplekse organisationer. Det virker

Læs mere